Spørg hundedyrlægerne - kan hunde dø af is?

Spørg hundedyrlægerne – kan hunde dø af is?

Kan hunde dø af is?

NEJ!!!

Det er ikke korrekt, at hunde ikke kan tåle isterninger i vandet, direkte i munden, eller sågar frossen hundemad.
Der deles i øjeblikket et opslag på Facebook som tilsyneladende skulle stamme fra “noget en dyrlæge har sagt” om, at isterninger kan være livsfarlige for hunde.
Opslaget skulle være skrevet efter at “dyrlægen” har tilset en hund, som var død efter at have indtaget isterninger, da den i stedet for at blive afkølet var blevet overophedet, da hypothalamus i hjernen prøver at modvirke nedkøling og dermed resulterer det i, at kroppen bliver yderligere opvarmet.
Vi er i facebookgruppen “Spørg Hundedyrlægerne” blevet bombarderet med spørgsmål om teksten i opslaget er rigtig. Så derfor vil vi her udbringe et dementi.

NEJ!!! Det er ikke korrekt, at hunde ikke kan tåle isterninger i vandet, direkte i munden, eller sågar frossen hundemad.

Læs nedenstående for at forstå den fysiologiske forklaring

Hunde kan ikke svede ligesom mennesker, da de ikke har svedkirtler i huden. De kan kun svede under poterne og ellers kan de komme af med varme gennem luftvejene ved at halse. Når de halser, så udvides blodkarrene i luftvejene. Dermed kan den hurtige ind og udtrækning af luft, hjælpe til med at køle blodet af og dermed holde hundens kernetemperatur nede.

Hvis en hund spiser noget meget koldt, så vil blodkarrene reagere ved at trække sig lidt sammen og dermed reducere varmetabet. Det er således rigtigt nok, at kroppen vil prøve at holde på sin varme, men den kan ikke hæve kernetemperaturen og den kan ikke forårsage overophedning. I værste fald blot forsinke nedkølingen en smule.

Kroppens mekanismer for at hæve kropstemperaturen kan først sætte ind hvis kernetemperaturen i hunden falder til UNDER normal temperatur. Her vil kroppen vil reagere ved at ryste, altså lave rigtig mange hurtige muskelsammentrækninger og dermed opbygge varme i musklerne, som kan bruges til at hæve kropstemperaturen.

Du kan rolig give din hund en hunde-is

For overhovedet at aktivere temperaturreguleringen i hypothalamus, så kræver det, at hundene har indtaget en hel del is/isterninger/ismad på en gang og isen kommer ned i mavesækken i meget kold tilstand. Giver man et par isterninger, eller en mindre portion frossen hundemad. Så vil det højest sandsynligt ikke kunne nå at afkøle kroppen så meget, at det sætter gang i hypothalamus, men vil blot aktivere et par perifære sensorer i munden og svælget.
Så du kan roligt give din hund lidt køligt drikkevand med isterninger. Eller en hunde-is eller lignende, her i sommervarmen, uden at frygte, at den dør af det.

Tværtimod er det en rigtig god måde, til at holde dem fra overophedning, men man skal blot huske ikke at overdrive mængden.

Dog skal det siges, at hvis du står med en hund, som er tæt på at overophede, er det bedre at nedkøle med tempereret 20-30 graders varmt vand, da det ikke vil forårsage en sammentrækning af blodkarrene, og dermed kan man hurtigere sænke kropstemperaturen et par grader, end ved at bruge iskoldt vand.

Det er også en fordel, at overbruse hunden med tempereret vand, eller svøbe den i våde håndklæder, da det igen vil køle blodet i de yderliggende blodkar, som derefter vil transportere det afkølede blod ind i kroppen, og sænke den generelle temperatur.

Facebook opslag

Det opslag der deles på Facebook er 14 år gammelt og det bliver delt HVER eneste år når vi har sommervarme i Danmark. (ja hele verden for den sags skyld) og der er gennem årene skrevet et utal af dementier på påstanden, men alligevel virker det til at være en stor chokerende nyhed for mange hundejere hvert år, så de gang på gang frygter det værste.

Faren for at knække en tand, eller fejlsynke en klump is, er større end risikoen for hedeslag. Så vores ønske med dette skriv, er at I vil dele det lystigt, så alle danske hundeejere endelig kan få lagt denne gamle myte i jorden.
På vegne af alle 194 dyrlæger i “Spørg hundedyrlægerne”, og med ønsket om en dejlig temperaturvenlig sommer til alle to- og firbenene.
Dyrlæge Marlene Dickow.

(Ovenstående er kopieret fra FB-siden hundedyrlægerne @hundedyrlaegerne)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *